deneme bonusu

Çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi

Çocuklarda özellikle 4-6 yaşlar arasında, uyku esnasında diş gıcırdatma gözlendiği bildirilmiştir.

Çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi

Bazı yapılan araştırmalarda anne ve babasında diş gıcırdatma görülen çocuklarda görülme oranı daha yüksek bulunmuştur. Bruksizm yani diş gıcırdatma istemsiz, psikolojik etmenlere bağlı olabilen bir takım çene ve diş sıkma hareketidir. Diş gıcırdatma nedenleri çeşitli olabilmektedir. Bunlar, süt dişlenmesi sırasındaki dişlerde görülen düzensizlikler olabildiği gibi çene yapısındaki farklılıklarda, çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler diş gıcırdatmasına neden olabilir.

Stresle diş gıcırdatma arasında bir yakınlık mevcuttur. Çocuklardaki diş sıkma, erişkinlerdeki gibi eklem ağrıları ve eklem sesleri meydana getirmemektedir. Bu eklem kıkırdağının ve eklem kemiğinin daha yumuşak ve gelişme döneminde olmasından kaynaklanmaktadır.

Diş gıcırdatma hastalığının en sık belirtileri, dişlerin çürüğe bağlı olmayıp boylarında olan kısalmalar ve arka süt dişlerinin yüzeylerinde oluşan düzleşmelerdir. Daha güçlü çiğneme kaslarına sahip çocuklarda da diş sıkma daha fazla olabilmektedir. Süt dişlenmesi dönemindeki çocuklarda özel bir tedavi gereksinimi bulunmamaktadır.

Sonuç olarak diş gıcırdatma ailesel faktörler ve ailenin çocuğu gözlemlemesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Süt dişlerinin 6-12 yaş arasındaki değişme dönemi ve çene yapısındaki değişikliklerle, dişlerin kapanış durumları farklılaşıp diş gıcırdatma durumunda azalma gözlenebilir. Süt dişleri esas sürecek olan dişlere yer hazırlayıp, onların rahat bir şekilde çıkmaları için önemli role sahiptirler. Günde 2 kere; sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce 2 dakika boyunca ailenin de yardımı ile dişlerin fırçalanması süt dişlerinin çürümesini engeller ve ağız içi sağlığını korur. Yemeklerden sonra ağzın su ile çalkalanması, ağız içi asit durumunu azaltır ve dişlerin yapısının daha güçlü bi durumda olmasına yardımcı olur. Besinlerden özellikle süt ürünleri de dişlerin kuvvetli bir hale gelmesine yardımcı olur.

uyurken diş gıcırdatma uykuda diş gıcırdatma diş gıcırdatma sebepleri uykuda diş gıcırdatma nedenleri bebeklerde diş gıcırdatma uyurken diş gıcırdatma nedeni diş gıcırdatma tedavisi diş gıcırdatma aparatı diş gıcırdatma hangi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Başakşehirli Gençler Bütef’e Yoğun İlgi Gösterdi
Başakşehirli Gençler Bütef’e Yoğun İlgi Gösterdi
Arslan Halı Yıkama: İstanbul'un Tercihi!
Arslan Halı Yıkama: İstanbul'un Tercihi!