Dişler sıkılarak uyunduğunda kişi rahat bir uyku sağlayamaz ve dinlemez, vücuttaki yorgunlukları atamaz.
Bu ve bu tarz hastalıkların belirtileri genellikle baş ve boyun ağrısıyla başlar ve birçok hastane dolaşarak nedenlerini araştırırlar. Diş hekimlerine de gidildiğinde bir aparat uygulanır fakat bu da sadece hastanın dişlerini sıkmasını engeller. Hastalığı ve ona neden olan şeyi ortadan kaldırmaz.
Bu hastalığa neden olan en büyük neden Stres
Uyku esnasında oluşan kronik stres ve ya bilinçsizce yapılan diş sıkma ve diş gıcırdatma sonucu çene eklemi rahatsızlıkları ortaya çıkar ve bu da hem dişlerde hem de çene ekleminde ciddi hasarlara ve zararlara yol açar. Bu durum genellikle kadınlarda, orta yaşlı kişilerde ve gençlerde görülür. Biraz önce de dediğimiz gibi bu rahatsızlığa başlatan en büyük sebep strestir. Bu alışkanlığı tetikleyen nedenler de aşırı sinirlilik hali, hassas yaklaşma ve titiz bir yapıya sahip olmadır. Bu yapıya sahip kişiler çevredeki gördükleri haksızlığa karşı kendilerini yıpratırlar ve stres yaparak bu hastalığa sahip olurlar.
Bu alışkanlığa sahip kişilerde ileriki zamanlarda yüz bölgelerinde, baş, çene ve boyun bölgelerinde ağrılar hissetmeye başlarlar ve bu nedenle de diş hekimlerine giderler. Bazı kişilerde sabah kalktıklarında ağrı hissettiğini söyler bazı kişiler ise günün sonuna doru ağrı hissetlerini söylerler. Hatta bu alışkanlığın neden olduğu bir başka şey daha vardır. O da dişerin sıkılmasından sonra çiğneme kaslarında zorlanma olur ve kasların kasılmasından dolayı ağızda tam açılamama sorunu oluşur. Diş hekimine muayeneye gidildiğinde de dişlerde aşınmaların olduğu görülür. Ayrıca dişler çok sıkılırsa eklemdeki iç yapıların zarar görmesine de neden olur. Bunun sonucunda da çene eklemlerinde şiddetli ağrılar görülür. Eklemlerde aşınmanın olduğunu anlamanın bir yolu da eklemin içinden seslerin geliyor olmasıdır.
Diş Sıkma Hastalığının Tedavisi:
Diş sıkma alışkanlığı genellikle stres bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Diş hekimlerine gidildiği zaman bu alışkanlıktan kurtulmak için hekimin uyguladığı tedavi yöntemi alışkanlığı önlemek amacıyla gece ağza takılan plaktır. Halk arasında diş sıkma aparatı olarak da adlandırılan bu plak geceleri dişlerinizi sıkmayı önler.
Diş Sıkma Tedavisi Botoks
Yüz kaslarının rahatlamasını sağlamak için de yüz bölgesine botox uygulanabilir. Stresi yok etmek ve stresle mücadeleye yardımcı olmak için de psikoterapi ve TMS yöntemi uygulanabilinir. Psikolog ile uygulanan bu seanslarla kişiler takıntılı oldukları şeyleri azaltır.Böylelikle de diş sıkma problemleri azalır ve zamanla da tamamen ortadan kalkar hale gelir. Bu alışkanlıktan tamamen kurtulmanın yolu strese neden olan şeyler sonucunda stres yaratmamak ve stresle mücadele etmeyi öğrenmektir. Bu alışkanlıktan kurtulmada en önemli ve etkili tedavi yöntemleri gece plağı kullanılması ve botoxdur. Bu tedaviler ile diş sıkma alışkanlığı ortadan kalkar.