deneme bonusu
Yılbaşı Yılın Başı 2018
Naz Çelik

Yılbaşı Yılın Başı 2018

     Yılın son ayı olan Aralık, aslında yeni bir alışverişin kapılarını aralar. Acısıyla, tatlısıyla, sıcağıyla, soğuğuyla toparlanıp gitmeye hazırlanan koca bir senenin ardından, gelmekte olan yeni bir seneye yani yılbaşı 2018 için hazırlıklar başlar....yılbaşı programlarıyılbaşı hediyeleri ya da insanın kendi başına yaptığı yılbaşı programı...

     İnsanları tatlı bir telaş sarar ve herkes çıldırmışçasına alışveriş yapar, desem mübalağa yapmış olmam herhalde. Watsons yılbaşı indirimi... İşte bu eşsiz alışverişin adı “Yılbaşı Alışverişi”dir. Günler öncesinden süslenen çam ağaçları, vitrinlerdeki yerini almıştır çoktan. Hemen hemen her sokakta pamuk sakallı, kırmızı peluş kıyafetli “Noel Baba”ları görmek mümkündür. En çok aranan Gratis yılbaşı indirimi olsa da dükkanlar, sokaklar her yer rengarenk, ışıl ışıl ışıklandırılır. Kaldırımlarda oluşan insan trafiği, dükkânlardaki en güzel ürünleri kapmaya gidiyormuşçasına yarışır adeta. Butiklerdeki, irili ufaklı avm’lerdeki hediye reyonları stok yapar hale gelir. En büuük GSM operatörü Turkcell yılbaşı kampanyası 2018 için hazırladığı kampanyaları henüz size söylemedim.

     Çam ağacı ve Noel Baba’dan sonra yılbaşının başka bir sembolü olan “hindi”lerden bahsetmemek olmaz tabi. O günlerde hindi fiyatları bir hayli cep yakar fakat insanlar buna aldırış etmeksizin hindileri kapışır. Hindilerin düşünmekle bir ömür geçirdikleri ortada. Ama onlarda her canlı gibi ölümü tadacaklar ve elbet sofralardaki yerini alacaklardır.

     Özellikle yılbaşına birkaç gün kala, olmazsa olmazlardan biri olan “bilet”ler tükenir. Bilet satan büfelerin ve seyyar satıcı tezgâhlarının önünde kuyruklar oluşmaya başlar. İnsanlar el kadar bilete, koca hayaller sığdırır. Büyük ikramiye çıktığında ev almak isteyenler, araba almak isteyenler, dünya turuna çıkmak isteyenler oldukça fazladır. Özellikle yılbaşı gecesini evde geçirecek olanlar, gece boyunca elinden düşürmez biletini. Bir yandan tombolosunu oynar diğer yandan ekrandaki çekilişleri takip eder. Kısaca biletlerin rakamları farklı olsada, insanların hayalleri aynıdır.

     Buraya kadar yılbaşının “geçen” yıl üzerindeki etkisinden ve alışverişe yansıyan telaşından bahsettik. Biraz da “gelmekte” olan yıl üzerindeki etkilerine değinelim. Her gelen yıl; yeni atılımlar, yeni umutlar kısaca “yenilikler yılı”dır. İnsanoğlu her yeni yılda tarihini; yeni başarılar, yeni buluşlarla yani çeşitli alanlarda görülen ilerlemelerle taçlandırır.

     Yılbaşının  her ne kadar eğlenceli tarafı olsa da, bir de işin görünmeyen kısmı olan vicdan muhasebeleri vardır işin içinde. Şapkalar çıkartılır ve bütün yıl boyunca gelir, gider, sağlık, huzur, başarı vb. muhasebeleri yapılır. Var olan eksiklikler tespit edilir ve eksiklikleri gidermek için herkes önce kendisine ve ailesine, arkadaşlarına birtakım sözler verir. Daha çok emek, gayret, çaba gösterilmesinin farkına varılır. Aslında yılbaşı bir nevi “farkındalık”tır diyebiliriz. Satırlarıma her ne kadar bir Mehmet Akif Ersoy yılbaşı şiiri kadar olmasa da küçük bir şiirle son verirken, yaklaşan yeni yılda tüm güzelliklerin sizlerle olasını dilerim.

     Hoşgelmez
     Geçen yıldan birkaç hatıra kaldı,
     Dünyaya kim geldi de ebedi kaldı,
     Görmezden gelsem de ömür daraldı,
     Hoş gelmez gözüme yeni yılbaşı.

     Yaprak kalmamış dökülmüş takvimim,
     Kalmadı sinemde yeni hevesim,
     Gönül ister ki hoş geldin diyeyim,
     Hoş gelmez gözüme yeni yılbaşı.

Naz Çelik

İletişim: naz@kayabasimahallesi.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Başakşehirli Gençler Bütef’e Yoğun İlgi Gösterdi
Başakşehirli Gençler Bütef’e Yoğun İlgi Gösterdi
Arslan Halı Yıkama: İstanbul'un Tercihi!
Arslan Halı Yıkama: İstanbul'un Tercihi!