Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davaya, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan antlaşmanın metninin ulaşması üzerine duruşma savcısı davanın düşürülmesini talep etti.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmazken, tarafları avukatları temsil etti.
Duruşma, mahkemeye gelen Mavi Marmara davası duruşması evrakların okunmasıyla başladı. Daha önce sanık avukatlarınca yapılan reddi hakim talebinin üst mahkemece reddedildiğine dair kararın mahkemeye geldiği, yine Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Türkçe metninin de celse arası mahkemeye ulaştığı belirtildi.
Bunun üzerine Mavi Marmara olayı davasının savcısı Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması gereği davanın düşürülmesini talep etti.
CEZA İSTEMLERİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek"ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet, "Mala zarar vermeye azmettirmek", "Yağma suçuna azmettirmek", "Eziyet suçuna azmettirmek", "Haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek", "Yaralama suçuna azmettirmek" ve "Silahla yaralama suçuna azmettirmek"ten de toplam 18 bin otuzikişer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
MAVİ MARMARA OLAYI NEDİR?
Mavi Marmara, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organizasyonu ile İsrail ablukasındaki Gazze'ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir grup gemi ile birlikte yola çıktı. 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'ye yakın uluslararası sularda İsrail Ordusunun gemiye asker çıkarması üzerine organizasyon amacına ulaşamadı. Gazze insani yardım filosu saldırısı sonucunda gemi yolcularının bir kısmı öldü ya da yaralandı. İsrail ordusunun ele geçirdiği gemi Aşdod limanına demirlendi.
Mavi Marmara, Komor Adaları bandıralıdır. İstanbul Komor Fahri Konsolosluğu BM, AB ve NATO üyesi ülkelere, bayraklarını taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı nedeniyle kınama mektubu yollamıştır.
Geminin geri dönüşü
7 Ağustos 2010 tarihinde serbest bırakılan "Defne-Y" ve "Gazze" gemileri ile birlikte Mavi Marmara da İskenderun Limanı'na ulaşarak demir attı. Geminin camlarının kırıldığı ve İHH ambleminin beyaz boyayla kapatıldığı görüldü. Geminin değişik bölümlerinde 250 mermi deliği tespit edildi, bu deliklerin İsrail tarafından bir kısmının boyayla bir kısmının da flaster bantlarla kapatıldığı görüldü.
Olay sonrası tepkilerde Mavi Marmara
Mavi Marmara gemisinde İsrail askerlerinin operasyonu sonucu hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşının anısına, heykeltıraş Roxanne Robinson ve Arevalo Beteta tarafından hazırlanan bir anıt İspanya'nın başkenti Madrid'de dikildi. Bu anıtta "Filistin'i tasvir eden yıkık dökük duvarların önünde masum bir çocuğun, insani yardım malzemelerinin yüklü olduğu "Mavi Marmara" gemisini sulara bırakması" heykelleştirildi.
Olayı konu alan Kurtlar Vadisi Filistin filminin çekimlerinde geminin kullanılmasına izin verildi. 1 Ekim 2010 tarihinde Mavi Marmara'ya 250 kişiden oluşan figüran kadrosu çıkarıldı. Filmde Mavi Marmara'nın güverte, kaptan köşkü ve diğer kısımlarında çekimler yapıldı.
Özgür Gazze ekibi tarafından editörlüğünü ABD'li araştırma görevlisi Mustafa Beyyumi'nin yaptığı ve gemide bulunanların anıları ile İsrail-Filistin sorunu hakkında yorumlardan oluşan “Midnight on the Mavi Marmara” (Mavi Marmara’da Geceyarısı)adlı kitap basıldı. Operasyon esnasında gemide bulunan Türk gazeteci Mediha Olgun'un "Mavi Marmara'da Neler Oldu?"adlı kitabı ve yine gemideki diğer Türk gazeteci Şefik Dinç'in "Kanlı Mavi Marmara" adıyla kitapları basıldı.