30 Ocak 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan “Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi” ile “Türkiye’de yerleşik Rum Ortodoks dininden olan tüm Türk vatandaşları ile Yunanistan’da yerleşik Müslüman dininden olan tüm Yunan vatandaşlarının zorunlu mübadelesi (değişimi) öngörülmüştü. 18 Ekim 1912 tarihinden sonraki göçleri de kapsayan bu sözleşme ile her iki ülkeden yaklaşık iki milyon insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalmıştı. İşte bu iki milyon insanın içinde şimdiki Kayabaşı Mahallesi'ni oluşturan halkın ataları da bulunmaktaydı.
Yunanistan’ın Selanik ilçesi Drama Kovitsa köyünden (şimdiki adı Wathilakos) hareket eden atalarımız yıllardır yaşadığı topraklardan ayrılmanın verdiği hüzünle birlikte anavatana göç etmişti. Müslüman ahali göç eden Hıristiyanlardan boş kalan Türkiye’ nin değişik yerlerine yerleştirilmişti. Atalarımıza ilk önce İstanbul’ un Yeşilköy ilçesi gösterilmişti. Fakat onlar beraberinde getirdikleri hayvanları daha rahat yetiştirebilmek amacıyla burayı reddetmiş ve Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde kalan Kayabaşı Köyünü (mübadeleden önceki ismi Ayayorgi) tercih etmişti. Mahallemizde yaklaşık 450 tane hane vardır. Yerlilerinin Lozan mübadili olduğu mahallemiz Türkiye’nin dört bir yanından göç almıştır. Bunun sebebi de mahallemizde yıllar önce kurulan sanayi sitesidir. Mahalle halkının bir bölümü hala hayvancılıkla uğraşsa da çoğunluğu sanayi sitemizdeki fabrikalarda çalışmaktadır.
Semtimizde doğal güzellikleriyle insanı büyüleyen Kayabaşı Şamlar Piknik Mesire alanı ve İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Sazlıdere Barajı bulunmaktadır. İstanbul’un yaklaşık 22 kilometre batısında, Küçükçekmece Gölü’nün 1,5 kilometre kadar kuzeyinde Yarımburgaz mağaraları bulunmaktadır. Yakındoğu ve Avrupa’nın en eski buluntularının yer aldığı Yarımburgaz Mağaraları Neolitik çağın bu topraklardaki ilk yerleşim birimidir. Ne yazık ki gerek Türkiye Devletinin gerekse halkımızın aymazlığı sonucu çok büyük bir tahribata uğramıştır. Günümüzde Mağaralar Film çekimi için prodüksüyonların uğrak yeri olduğu bir set halindedir. Yakın dönemde de mahallemizle aynı adı taşıyan ve TOKİ'nin en büyük uydu kent projesi olan Toki Kayabaşı Konutları ve İBB İştiraki olan Kiptaş tarafından Kiptaş Kayabaşı Konutları yapılmıştır. Ayrıca Toki’nin Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yaptığı 65 bin konutluk dev projesininde yapımı halen devam etmektedir.
Dönemin Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, Kayabaşı’nda 11 Taksim meydanı büyüklüğünde yeşil alana yer verileceğini belirterek, şunları söylemiştir: "Bu projede inşaat yoğunluğu mevcutlar kadar olmayacak. İnşaat yoğunluğu daha düşük tutulacak. Proje kapsamındaki kültür merkezi alanları da 7 adet Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) toplamı kadar olacak. Toplam 2 bin 785 dersliğe ulaşacak ilköğretim okulları, 1287 dersliği bulacak orta öğretim okulları, 246 dersliğe ulaşacak meslek liseleri de proje kapsamında bulunacak. 2 bin 324 yatak kapasitesini bulacak Sağlık Kompleksleri de burada yer alacak." Toki Başkanın bu açıklamasından sonra Kayabaşı Mahallesi Türkiye’ nin gündemine oturmuş ve burada yapılmaya başlanan konut satışlarına da halkımız tarafından büyük bir rağbet yaşanmıştır. Kayabaşı bu projelerin gerçekleşmesiyle köy kimliğini terk edip modern bir şehir hüviyetine kavuşmuştur. Üzücü olan modern “Kayabaşı Şehrinde” bu toprakların asıl sahibi olan ve bir asıra yakın bir süredir bu toprakları işleyen Kayabaşı Köylüsüne yaşam hakkı tanınmamasıdır. istanbul evden eve nakliyat
Kayabaşı Mahallesi Facebook sayfası.