Deprem Tatbikatındaki Çök Kapan Tutun Hareketi Cuma Hutbesindeydi

Deprem Tatbikatındaki Çök Kapan Tutun Hareketi Cuma Hutbesindeydi

Çök kapan tutun hareketi ve deprem tatbikatı, Cuma hutbesinde anlatıldı. 11 Kasım Cuma hutbesi, “Önce Tedbir Sonra Tevekkül” teması ile ülke genelindeki cami cemaatlerini tedbir almaya ve hazırlıklı olmaya çağırdı.

GÜNDEM - 2022-11-22 00:10:45

Çök Kapan Tutun Hareketi ve Deprem Tatbikatı Cuma Hutbesinde Anlatıldı

Çök kapan tutun hareketi ve deprem tatbikatı, Cuma hutbesinde anlatıldı. 11 Kasım Cuma hutbesi, “Önce Tedbir Sonra Tevekkül” teması ile ülke genelindeki cami cemaatlerini tedbir almaya ve hazırlıklı olmaya çağırdı.

12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatına dikkat çekilen hutbede, cemaat tatbikata katılmaya ve AFAD’ın eğitimlerini almaya davet edildi. Can kurtarmaya dönük faaliyetlere katılmanın öneminin ayet üzerinden vurgulandığı hutbede, cemaatten 12 Kasım saat 18.57’de yapılacak tatbikata, bulundukları yerden katılmaları istendi.

Vatandaşların deprem anındaki doğru davranış şekillerini refleks haline getirmesi için AFAD koordinasyonu ile ülke çapında tatbikat düzenleniyor. Vatandaşların o sırada bulunduğu yerden katılacağı 12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı (Çök-Kapan-Tutun), saat 18.57’de gerçekleştiriliyor. Tatbikat, 81 ildeki ve KKTC’deki her noktada, eş zamanlı olarak hayata geçiriliyor.

Vatandaşlar, Tatbikat Hakkında Her Mecradan Bilgilendiriliyor

Tatbikatın öncesinde vatandaşlar, doğru davranışları öğrenmeleri ve tatbikata katılmaları için medya ve SMS gibi kanallar üzerinden bilgilendiriliyor. Vatandaşa erişilebilen her imkânla tatbikat duyurusu ve tedbir çağrısı yapılıyor. Bu kapsamda, Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftanın Cuma hutbesini “Önce Tedbir Sonra Tevekkül” temasına ayırdı. Vaazında, afet farkındalığı ve tatbikat hakkında bilgilendirmeler yaptı. İnananları, tedbir almaya, hazırlıklı olmaya ve hatalardan ders çıkarmaya çağıran ayet ve hadislerle ilgili bilgilendirdi. Ardından, 12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatına (Çök-Kapan-Tutun) katılmaya davet etti.

Hutbede, Tedbir, Can Kurtarılması, Doğru ve Sağlam İş Yapılması Tavsiye Edildi

Hutbede, Mâide Suresi’nin 32. Ayeti ve Tirmizî’den aktarılan hadis ile tedbir alınması ve can kurtarılması konularına dikkat çekildi.

Rûm Suresi’nin 41. Ayeti ve Taberani’den aktarılan hadis ile yapılan yanlışlardan dönülmesi ve her işin sağlam yapılması konuları vurgulandı.

Hutbede, “Yüzlerce vatandaşımızın vefatına, binlercesinin etkilenmesine sebep olan 12 Kasım 1999 Düzce depreminin sene-i devriyesi olan yarın saat 18.57’de depremlere karşı toplumumuzda farkındalık oluşturmak amacıyla ülke genelinde “Çök, Kapan, Tutun” hareketleriyle deprem tatbikatı yapılacaktır.

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de, “Kim, bir canı kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” buyurmaktadır.

Bir canı kurtarmak, bir insanın hayata tutunmasına katkıda bulunmak, bu amaca yönelik faaliyetlerin içerisinde olmak, son derece saygın ve değerlidir.” denildi.

Advert
DİĞER HABERLER

Nöbetçi eczaneler