deneme bonusu

Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir? Fırında Nasıl Yapılır?

Hindi nasıl pişirilir haberimizle yılbaşı hindisi nasıl yapılır, fırında iç pilavlı hindi dolması tarifi arayanlara özel hazırladığımız püf noklarına ulaşabilirsiniz.

Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir? Fırında Nasıl Yapılır?

Hindi nasıl pişirilir​, yılbaşı hindisi nasıl yapılır? hindi tarifi ya da fırında hindi tarifi gibi sorulara yanıt arayan ev hanımlarının imdadına yetişen haberimizde yılbaşı hakkında geniş bilgilere ve hindi tarifi ile alakalı başka hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri hazırladık. İşte Hindi nasıl pişirilir​ ve detayları...

Hindi nasıl pişirilir​ sorusunun yanıtına geçmeden önce yılbaşı hakkında bazı bilgiler vermeye çalıştık. Yılbaşı, hemen hemen insanlıkla yaşıt bir olgudur. Yılbaşı kutlamalarının ilk kez, günümüzden IV. bin yıl önce Babil Kulesi’nde bir ilkbahar mevsiminde kutlandığı rivayet edilir. Milattan önce 46 yılında Roma’da J.Sezar tarafından kabul edilen takvim ile birlikte yeni yıl, Ocak ayını n ilk günü olarak belirlenir. Kabul edilen bu takvim “Jülyen Takvimi” olarak kabul görmüş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Romalılar tarafından yılın ilk ayı için “başlangıçların tanrısı” olarak kabul ettikleri “Janüs (January)” yani Ocak adı verilir.

Ülkelerden, kıtalara ulaşan bu kutlamalar her ülkenin geleneklerine göre farklı törenlerle kutlanır. Kutlamalar her ne kadar farklı olsa da, ortak amaç yeni yılın birçok umut, bolluk, sağlık ve mutluluk getirmesi dilenir.

Yılbaşının simgesi olan “Noel Baba”nın hayatımıza girişi ise ilk kez 1863 yılında ABD’de olmuştur. “Thomast Nast” adlı bir grafikçinin, fakirlere, ihtiyaç sahiplerine yardım eden Hristiyan bir azizden esinlenerek siyah-beyaz çizdiği beyaz sakallı, tonton bir dede resmi, aynı yıl Harper’s Weekly adlı bir dergide yayımlanmıştır. Thomast Nast’ın siyah-beyaz figürünü, renklendiren kişi ise İsveçli Haddon Sundblom olmuştur. Sundblom’un çizdiği  kırmızı-beyaz elbiseli Noel Baba’sının görevi ise, sekiz ren geyiği ile çektiği kızağına yüklediği hediyeleri o gece çocuklara dağıtmaktır.

Türkiye ise, 1951-55 yılları arasında Noel Baba figürlü posta pullarının basılmasıyla Noel Baba ile tanışmıştır. Yılbaşı ile birlikte tanıştığımız “çam ağacı” süslemesini ise ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ: “Çam ağacı süslemek tamamıyla Türk adetidir. Eski Türklerde yerin göbeğinden göğe kadar bir ağaç tasavvur ediliyor. Bu hayat ağcı, Sümerlerde de var.” sözleriyle ifade etmiştir. Noel ağacının Osmanlı döneminde yapılanı ise “nahıl” olarak adlandırılmıştır. Osmanlıda gelin ve sünnet alaylarında üzerlerinde balmumundan yapılmış hayvan figürleri, yemiş, çiçek motifleri, renkli kağıtlardan süslemeler olan yapılara “nahl” denirdi. Bununla ilgili en güzel örneklerden biri, Seyyid Vehbi’nin anlattığı Nakkaş Levni’nin minyatürleştirdiği III.Ahmed’in şehzadelerinin sünnet düğününün anlatıldığı nahıldır. Osmanlı’da ilk miladi yılbaşı kutlaması 1 Ocak 1829’da II.Mahmud döneminde yapılmıştır.

Cumhuriyet döneminde ise Miladi Takvim’in kabul edildiği 1925 yılını 1926’ya bağlayan gün, tatil gününe denk gelmediği için eğlence yapılamamıştır. Ancak ertesi yıl Cuma gecesine denk gelmesinden dolayı ilk kez yılbaşı kutlaması yapılabilmiştir. 1935 yılında “Bütün medeni milletlerce tatil günü olarak kabul edilen 31 Aralık öğleden sonrasıyla 1 Ocak günlerinin uygulanmakta olan tatil günlerine eklenmesi” teklifi kabul görür ve böylece anayasaya resmi tatillerden biri olarak eklenmiş olur.

Gelelim şimdi de yılbaşına özgü olan hindi nasıl pişirilir​ sorusunun yanıtını vermeye.. yılbaşı hindisinin hazırlanışına geçmeden önce, bu özel kutlama gecesinde sofralarımızı taçlandıran hindinin kısa bir tarihçesine bakalım:

ABD, Kanada, Karayipler Liberya Cumhuriyeti’nde hasata ve geçen yıla şükretmek amacıyla kutlanan tatil gününe “Şükran Günü” denir. İngiliz geleneğinde ise İngilizler’in, Amerika’ya ayak basmalarında kendilerine yardımcı olan Kızıldereliler’e bir teşekkür mahiyetinde olan şükran günlerinde hindi pişirilirdi. Bu tat, daha sonraları Noeller’de de yerini almaya başladı.

Hindi nasıl pişirilir​ yılbaşının tarihçesinden bahsettikten sonra yılbaşı akşamını, bir iç pilavlı hindi ile taçlandıralım isterseniz. Şimdi iddialı bir yılbaşı hindisi hazırlama zamanı:

Hindi nasıl pişirilir​: malzemeler:

  • 1 adet orta boy bütün hindi (4-4.5 kg)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı / yemek yağı
  • 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 2 adet kuru soğan (isteğe göre 1diş sarımsak da konulabilir.)
  • 2 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hindi nasıl pişirilir​? İşte hindi içine konulacak malzemeler

  • 1 dal biberiye
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Hindi nasıl pişirilir​? iç pilavı için malzemeler:

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı tavuk suyu veya su
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı

Hindi nasıl pişirilir​? dikkat edilmesi gereken püf noktalar:

*Pişirme süresi hindinin ebatına ve fırınınızın özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, 4kg ağırlığındaki bir hindi ortalama olarak 1,5 saat gibi bir sürede pişer.

*Hindiyi iki şekilde pişirebilirsiniz. İlki pişirme poşeti içinde yapılan pişirme yöntemidir. Bu yöntemi tercih etmeyenler, fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini alüminyum folyo veya yağlı kağıt ile kaplamayı ihmal etmesin.

*İki saat sonunda çevresini kapladığınız hindinin üzerini açıp pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürmeye devam edin.

            *Hindi piştikten sonra daha düzgün bir görüntü alması için hindinin bacaklarını iple bağlamanızı tavsiye ederim.

            *Pilavınızın tane tane olması için kavrulan pirinçlere 1 tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyunu ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyebilirsiniz.

            *İç pilavlı, bol soslu hindinizi fırına verdiğinizde, hindinin ebatı fırınınıza sığmayabilir. Bu gibi durumla karşılaşınca mahallenizdeki fırın ya da pastaneyle konuşup onların fırınında pişirmekle anlaşabilirsiniz. Eminim taş fırında, odun ateşinde lezzeti kat kat artacaktır.

Hindi nasıl pişirilir​? hazırlanış aşaması:

Başlangıçta iç kısmını temizlediğiniz ya da temizlenmiş ya da temizlenmiş olarak satın aldığınız hindinin tüylerini tütsüleyin (hindinin üzerindeki ince tüylerin ocakta yakılması) ve ardından bol suda yıkayıp kâğıt havlu veya mutfak bezi yardımı ile kurulayın. Elinize aldığınız derin bir kâseye zeytinyağı, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu ve tuzu ekleyip salçayı pıhtı yapmayacak şekilde karıştırın ve sos haline getirin.

Daha sonra hazırladığınız sosu hamur fırçası yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına da biberiye, defne yaprağı ve tane karabiberi yerleştirerek hindiyi bir güzel marine edin.

Pişirme esnasında ayrı bir lezzet vermesi için ekstradan kuru soğan ve havucu temizleyip isteğe göre doğradıktan sonra fırın tepsisine ekleyin. Ve tepsiye yarım bardak su ekledikten sonra her yerini sosladığımız hindiyi bu malzemelerin ortasına oturtun. Önceden ısıtılmış olan 170 derecelik fırına tepsiyi sürün. Hindinin piştiğini anlamak için kanadından tuttuğunuzda kemik kolay ayrılıyorsa hindi pişmiş demektir.

Hindi fırınlandıktan sonra bir yandan iç pilavı hazırlamak gerekecek. Öncelikle bunun için tereyağı ve zeytinyağını tencerede kızdırın ve yemeklik boyutta doğranmış olan 2 adet soğanı da kızdırılan yağın içine ekleyin. Soğanları kısık ateşte yakmadan hafif ölünceye kadar kavurun. Sonra dolmalık fıstıkları ilave edip renk değişimi olana kadar soteleyin.

Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri de tencereye ekleyin biraz daha kavurma aşamasına devam edin. Yumuşamaları için ılık suda önceden ıslatılıp bekletilen kuş üzümleri ile baharatları ve tuzu da tenceredeki soteye ilave edin. Daha sonra son olarak tavuk suyu veya suyu ekleyin ve pilav malzemelerini iyice karıştırdıktan sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocakta bir süre kontrol ettikten sonra pilav suyunu çektikten sonra ateşi kapatın.

Tencerenin üzerine kağıt havlu örterek pilavı dinlenmeye bırakın. Pilav bir süre dinlendikten sonra hindinin içine kaşık yardımıyla pilavı doldurun. Bu şekilde içi doldurulan hindiyi fırında 20 dakika kadar pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Hindi nasıl pişirilir​ haberimizle umarız siz de ailenizi ve misafirlerinizi şaşırtacak derecede lezzetli bir yılıbaşı sofrası ile karşılarsınız. Yılbaşı akşamının en keyifli yanlarından biri de eşsiz bir ziyafet sofrası kurmaktır. İşte size yılbaşında demirbaş hindinin yanı sıra alternatif öneriler:

Zeytinyağlı fasulye, Çerkez tavuğu, şakşuka…

Afiyet olsun.

Hindi Kapama Fırında Hindi Dolması Hindi Nasıl Pişirilir Yılbaşı Hindisi Hindi Eti İç Pilavlı Hindi Dolması Nasıl Yapılır Hindi Dolma Tarifi Hindi Tarifleri Oktay Usta
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Başakşehirli Gençler Bütef’e Yoğun İlgi Gösterdi
Başakşehirli Gençler Bütef’e Yoğun İlgi Gösterdi
Arslan Halı Yıkama: İstanbul'un Tercihi!
Arslan Halı Yıkama: İstanbul'un Tercihi!