Eminönü'deki İstanbul Ticaret Odası binasında basın yayın kuruluşlarının haber ve istihbarat şefleriyle bir araya gelen Vali Şahin, burada soruları yanıtladı.
Vali Şahin, bir soru üzerine, İstanbul'da kaydedilenlerle birlikte yaklaşık olarak 540 bin Suriyeli'nin barındığını dile getirerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümet yetkililerimiz, Suriyelilerden nitelikli olanların vatandaşlığa alınmasını beyan ettiler. Bundan hareketle İstanbul'da şimdiye kadar 2 bin kadar ailenin vatandaşlığa alınması için ilgili hazırlık dosyaları tamamlanarak, bakanlığa işlem yapılmak üzere gönderildi. Tabii bundan sonra bakanlığımızın takdiriyle bunların ne kadarına vatandaşlık verilecek veya verilmeyecek buna karar verilecektir" diye konuştu.
'TAKDİRİ BAKANLIĞIMIZA AİT'
Vatandaşlık verilmesi için dosyaları hazırlanarak Ankara'ya gönderilen Suriyelilere, 16 Nisan'dan önce kimlik verilmesinin mümkün olmadığına ve bunun zaman alacağına dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Bu dosyalar rutin olarak hazırlanıyor. Daha önceden başlamış bir çalışmaydı. 16 Nisan'dan önce kastedilen, zannediyorum referandum süreciydi. Zaten referandum için seçmen listeleri askıya çıkmış durumda. Böyle bir şey hukuken de mümkün değil. Kaldı ki bu dosyaların işlem süreci de Sayın Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak'ın açıkladığı gibi bir müddet zaman alacak gibi duruyor. Bu ne zaman olacak tabii bunun takdiri bakanlığımıza ait."
İstanbul'da yasal olmayan şekilde ikamet eden insanlarla ilgili de bir çalışma yapıldığına değinen Vali Şahin, "Bunların ikametlerinden çalışmalarına kadar bir dizi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların da çözümü noktasında bir tespit yapma ihtiyacımız vardı. Bugüne kadar bu hep vardı. Bu tespiti yapma noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Yoksa, İstanbul'da yaşayan yabancılarla ilgili başka bir amaç güdülmemektedir." ifadelerini kullandı.
TURİST ARTIRMA ÇALIŞMASI
Vali Şahin, son dönemde Türkiye ve İstanbul'da düşen turist sayısının tekrar artırılması noktasında çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, "İstanbul bu işin merkezlerinden biri olduğu için nelerin yapılabileceğine dair toplantılar yaptık. Bu toplantımıza İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası ve ilgili kurumların yöneticileri katıldı. Burada ana gündem olarak, Türk Hava Yolları üzerinden İstanbul'a gelen transit turistleri İstanbul'da bir ya da iki gün misafir edebilir miyiz? Bunları misafir etmenin etkileri neler olabilir? Bunları görüştük. Genellikle olumlu kanaatler serdedildi. Bunun maliyetini finanse etme konusunda ise tüm taraflar hem sivil hem TÜROB hem de kamu kurumları olarak üzerimize düşenin olduğu konusunda görüşmeler yaptık." diye konuştu.
Türkiye'nin daha iyi tanıtılması, daha iyi bilinmesi noktasında insanların bir günlerini kentte geçirmeleri ve bunu da promosyon şeklindeki bir hizmetle yerine getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Şahin, burada ağırlanan kişilerin ülkelerinde İstanbul'u ve Türkiye'yi bire bir gördükleri şekilde anlatmasıyla, ülke ve kent turizminin daha iyi bir noktaya taşımasının hedeflendiğini söyledi.
Vasip Şahin, turist sayısının artırılması konusunda yapılması planlanan promosyon uygulamasının içinde 1-2 günlük konaklamanın ücretsiz olması, turistlere kentin gezdirilmesi olduğuna işaret ederek, "Bir paket düşünülüyor. Otel artı geziler var pakette ama bu tur ya da serbest şeklinde mi olacak? Bu ileriki günlerde netleşecek. Toplantılarımızda bunu daha da netleştirip inşallah kısa zamanda hayata geçirmek istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.
'MÜJDAT GEZEN SANAT MERKEZİ'NE SALDIRININ SİYASİ BOYUTU YÜKSEK'
Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne yönelik saldırının failinin yakalanmasına da değinen Şahin, böyle bir saldırının yaşanmış olmasının üzücü olduğunu anlatarak, "Saldırgan yakalandı. Şu anda gözaltında adli işlemleri devam ediyor. Bununla ilgili şunu söyleyebiliriz. Olayın bir siyasi yönünün olup olmadığı tabiki değerlendirilecek. Ama il etapta siyasi boyutunun olduğu çok yüksek bir ihtimal görülmüyor. Ama bu adli süreç neticesinde en doğrusu ortaya çıkacaktır." şeklinde konuştu.